Suomenkielinen versio. English version behind this link.

Parahin Tomi, kirjoitan tätä kirjettä, koska pian on kulunut kaksi vuotta siitä kun Nokia Stephen Elopin johdolla julkisti uuden strategiansa ja pelkään että viimeistään vuosipäivänä kirjoitat blogitekstin jolla pilaat oman elämäsi, jos et ole jo sitä tehnyt.

Sinä Tomi olet kertonut pian kaksi vuotta siitä miten kauas Nokia on päätynyt vuoden 2010 tilanteestaan, mutta et ymmärrä miten pitkälle sinä olet mennyt asiasi kanssa. Vuoden 2010 loppuun asti blogisi oli loistava lähde numeroille tältä alalta. Itse asiassa, minulla oli kirjanmerkit tallessa kaikkiin vuosineljännesraportteihisi, koska niistä sai poimittua alan numerot yhdestä paikasta. Olin vielä silloin Nokialla, jossa useampikin Nokialainen luki (viihdyttävää) blogiasi, eikä vähiten siksi että kirjoitit myös aina positiiviseen sävyyn Nokiasta. Nokia oli sinun lempilapsesi, jos ilmaisu sallitaan. Tottahan me “firman sisällä” tiesimme ettei kaikki ollut niin ruusuista kuin sinä annoit ymmärtää, mutta tarkoituksesi oli hyvä.

Tammikuussa 2011 Nokia julkisti viimeisen vuosineljänneksen tuloksensa ja sinä raportoit erinomaisesti Nokian markkinaosuuden romahduksesta. Enteet romahduksen tuloon olivat toki olleet ilmassa, puhelimia jouduttiin myymään operaattoreille aina vain halvemmalla ja sitä ei voi jatkaa loputtomiin. Vuonna 2010 emme enää voineet. Ehdotit monia ratkaisuja siihen, kuinka Nokia pääsisi taas nousuun. Ne olivat hyvin voimakkaasti laitteistoon suuntautuneita, eivätkä sinänsä ratkaisseet ongelmaa joka liittyi operaattorien haluttomuuteen myydä aliveroisia tuotteita, mutta tarkoituksesi oli – kuten aina – hyvä.

Sanoin alussa ettet ymmärrä miten pitkälle olet mennyt. Yritän nyt saada sinut näkemään sen itse. Kerroit helmikuussa 2011 kuinka Windows Phone ei ollut siihen mennessä myynyt yhtä montaa kappaletta (kaikilta valmistajilta yhteenlaskettuna) kuin mitä Nokia myi Symbian^3 puhelimia yhdessä vuosineljänneksessä. Riippumatta siitä mitä mieltä kukin asiasta on, erinomainen argumentti. Tuo on malliesimerkki sinusta silloin – pohjustit mielipiteesi Nokian strategiavalinnasta tukevasti faktojen päälle. Ja – vielä silloinkin – tarkoituksesi olivat ilmeisen hyvät.
Kuluneiden kahden vuoden aikana tuo Tomi on kadonnut. Nykyään kirjoituksesi vilisevät väitteitä ilman todisteita [1], vääristeltyjä lukuja [2], outoja puolitotuuksia [3], sanojen vääristelyä [4] ja kaikkea muuta sitä, jota olen tässä blogissani ruotinut.  En enää uskalla käyttää blogistasi saamiani lukuja. Se johtuu siitä, että kirjoituksesi ovat joko täysin ammattitaidottoman oloisia [5] tai sitten tarkoituksella virheellisiä [6].

Ja entä sinun tekstiesi sävy? Kesäkuussa 2012 International Data Corporation (IDC) julkaisi ennusteen jonka mukaan Windows Phone kasvattaisi markkinaosuutensa iOS:aa suuremmaksi vuonna 2016. Olet toki ennenkin ollut eri mieltä suurten markkina-analyysiyritysten kanssa. Tämä oli IDC, jota itsekin käytät markkina-analyysiesi lähteenä. Sinä kuvailit IDC:tä sanoilla kuten “valehtelevat äpärät“, “tietämättömät” ja “IDC on halukas prostituoitu joka myy maineensa eniten tarjoavalle“. Elokuussa 2012 Localytics kirjoitti positiiviseen sävyyn Windows Phonen markkinanäkymistä. Tällä kertaa kuvailit heitä sanoilla “epäpätevät narrit“, “huijaripuoskarit” ja “taideväärentäjät“.

Ja vielä yhtenä esimerkkinä tästä oudosta muutoksestasi: avoin kirjeesi Nokian osakkeenomistajille. Se oli niin täynnä jo aiemmin mainitsemiani vääristelyjä, että minun täytyi kirjoittaa siitä vastine (luettavissa tästä linkistä).
Tomi – mitä ihmettä? Mistä lähtien analyytikot tai konsultantit ovat kirjoittaneet totuutta vääristeleviä avoimia kirjeitä osakkeenomistajille vaatien toimitusjohtajan eroa? Onko sinusta todellakin tullut tällainen?

Pelkään että tuo vihasi pilaa sinun urasi (ja tulonlähteesi). Koska halusit osoittaa että Nokian uudet Windows Phone 8 puhelimet tulevat olemaan huono myyntimenestys, kerroit kuinka “62% tällä hetkellä myytävistä älypuhelimista on ilman minkäänlaista kosketusnäyttöä“. Luku on aivan päätön, ottaen huomioon että 70% myydyistä puhelimista käyttää Androidia joka vaatii kosketusnäytön! Ja se, että omat lukusi antavat alle 10% osuuden käyttöjärjestelmille jotka voivat toimia ilman kosketusnäyttöä, kertoo että et enää ajattele selkeästi. Yhtenä tulonlähteenä myyt “Tomi Ahonen Mobile Phonebook” – kirjaa. Tomi – teet elantosi myymällä luotettavia lukuja. On ilmeistä että arvostelukykysi on pettänyt asettaessasi vihasi Nokian johtoa kohtaan tulojasi tärkeämmäksi, sillä sinä veit tuon naurettavan luvun kirjaasi asti. [7]

Pyydänkin sinua Tomi nyt miettimään vakavasti sitä, mihin olet tullut. Tämä ei ole enää tervettä. Eikä tässä ole kyse vain minusta: Lehdistö on jo  raportoinut sinun saaneen “hepulikohtauksen” [8] ja – suoraan sanoen – nauranut sinun tuomiopäivän ennusteillesi. [9]

Kuten sanottu, kyse ei ole vain minusta. Nimimerkki “osakkeenomistaja” kirjoitti kommentin blogiisi ja hyvin aiheellisesti totesi “Uskon että positiivisella ilmapiirillä Nokia saisi yhä enemmän tuulta purjeisiin. Tiedäthän sanonnan: “Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas”. Siksi ihmettelenkin suomalaisten pahan kellon soittoa. Onhan Nokia on edelleen tärkeä yritys suomalaisille.” Vastauksesi oli niin pitkä että se muodostaisi jo yksinään pitkän blogipostauksen. Se sisälsi elämänkertasi ja pitkän listan asioista joita olen korjannut tässä blogissa moneen kertaan, mukaan lukien monta tässä kirjeessä mainitsemaani asiaa. Valitettavasti sivuutit alkuperäisen kysymyksen kun hait oikeutusta toimillesi.

Sanoit kirjeessäsi osakkeenomistajille, kuten monesti aiemminkin, että “olet yhä Nokia-fani”. Tomi, fani on innoissaan faniutensa kohteesta. Nokia-fani on innoissaan Nokiasta ja sen tuotteista. Ei siksi että niissä olisi tietty käyttöjärjestelmä vaan siksi koska ne ovat Nokialaisia. Otetaan esimerkiksi MyNokiaBlog – sen blogin ylläpitäjistä jotkut pitävät N9:stä ja sen Swipe-käyttöliittymästä enemmän kuin Windows Phonesta mutta se ei tarkoita sitä etteivätkö he kaikki olisi innoissaan Nokian Lumia 920 – puhelimen kamerasta tai hansikkailla käytettävästä kosketusnäytöstä. Kyllä, he kehuvat N9:ää, mutta he kehuvat MYÖS Lumiaa. Sinä Tomi olet käyttänyt kirjaimellisesti kymmeniätuhansia sanoja kertoaksesi että Nokian vanha strategia oli oikea ja uusi väärä. Ainoat uuden strategian aikana julkaistut puhelimet joita olet kyennyt kehumaan ovat olleet 808 Pureview ja N9 – vanhan strategian mukaiset puhelimet. Äskettäiset huhut Lumia-puhelimesta jossa olisi sama 41 megapikselin kenno kuin 808:ssa ei saanut sinulta minkäänlaista positiivista vastakaikua.
Tomi: sinä olet Symbian-fani, MeeGo-fani, “Vuoden 2010 Nokia”-fani tai kenties “vanhan Nokian strategian fani” mutta voin vakuuttaa sinulle että et ole Nokia-fani.

Minä olin suuri Nightwish-fani kunnes yhtye potkaisi silloisen laulajansa (Tarja Turusen) ulos yhtyeestä ja vaihtoi laulajaa. En ole nykyisen Nightwishin fani, mielestäni olennainen osa heidän musiikistaan katosi Tarjan mukana. En ole myöskään Tarja Turusen fani, hänen laulunsa jää hengettömäksi ilman muuta yhtyettä. Voitanee siis sanoa että olen vanhan Nightwishin fani. Mutta Nightwishin henkilökokoonpano ei muuttuisi vaikka kirjoittaisin aggressiivisia tuhansien sanojen blogipostauksia kertoakseni kuinka huono idea laulajan vaihto oli. Siksi en sellaista tee, enkä todellakaan väitä “olevani yhä Nightwish-fani”.

Ja toistuvasti sinä Tomi sanot rakastavasi Nokiaa. Kehut vuoden 2010 Nokian maasta taivaisiin ja kutsut nykyistä Nokiaa nimityksillä kuten “Microsoftin orja”, “laatikon liikuttelija” ja “kävelevä ruumis”. Tomi – ihmiset eivät käytä tuollaisia sanoja rakkaistaan. On ilmeistä että rakastit vuoden 2010 Nokiaa. On ilmeistä että olit sen Nokian fani. Mutta – valitettavaa sinun kannaltasi – nyt ON vuosi 2013 ja Nokia tänään ON vuoden 2013 Nokia. Ja olet ilmeisen kykenemätön rakastamaan Nokiaa sellaisena kuin se on vuonna 2013.
Mistä pääsemmekin takaisin Osakkeenomistajan kommenttiin. Hän oli aivan oikeassa sanoessaan että “positiivisella ilmapiirillä Nokia saisi yhä enemmän tuulta purjeisiin“. Sinun toimillasi Nokia ei sitä ilmapiiriä saa. Yritit välttää hänen “ihmettelenkin suomalaisten pahan kellon soittoa” – kommenttiaan tekemällä selväksi ettet asu enää Suomessa. Mutta silti painotit vielä enemmän rakastavasi Nokiaa. Tomi, tiedät itsekin että Nokia on nykyisessä taloustilanteessaan (pokeritermiä lainatakseni) “sitoutunut pottiin”. Nokian on pelattava Windows Phone – korttinsa loppuun, tuloksesta viis. Jos rakastat Nokiaa, et levitä valheita siitä tällaisena aikana riippumatta siitä oletko suomalainen. Mutta – kuten sanottu – sinä et nähtävästi rakasta Nokiaa enää. Jonkun vain täytyi kertoa se sinulle.

Tomi, sinä yrität perustella kirjoituksiesi jatkamista sillä, että tarina täytyy kertoa ja historia pitää kirjoittaa muistiin. Olet nyt kaksi vuotta kirjoittanut historiaa uusiksi [10] ja tarinasi on kuultu. Nokia on tippunut pois kärkikahinoista. Anna sen jo mennä ja käännä uusi lehti elämässäsi. Keskity puhumaan Samsungista, Applesta ja siitä kuka tahansa kolmannen paikan seuraavaksi ottaakaan. Jos Nokia palaa joskus takaisin kärkeen, palaa sitten asiaan. Tai jos Nokia tosiaankin myydään kuten sinä olet jo puolen vuotta väittänyt, kirjoita sitten uusi postaus otsikolla “minähän sanoin”. Nyt juuri ruoskit kuollutta kaakkia eikä siitä ole muuta kuin vahinkoa itsellesi. Kuten jo sanoin, numeroihisi ei voi enää luottaa, pilaat oman elinkeinosi ja lehdistö kirjoittaa sinusta halveksuvaan sävyyn.

Lopuksi haluan sanoa sinulle Tomi tämän: Olet ollut pian kaksi vuotta ristiretkelläsi Nokiaa vastaan. Historiasta tuntemamme ristiretket ymmärrettiin lopettaa tuloksettomina vasta kahdensadan vuoden jälkeen. En usko että sinulla on niin paljon aikaa käytettävissäsi. Sinun on aika siirtyä eteenpäin elämässäsi.

Ystävällisin terveisin,
Anonyymi Ex-Nokialainen

VIITTEET:

En halua antaa vaikutelmaa että esitän perättömiä väitteitä kirjeessäni, mutta suomalaisten lukijoiden voi olla vaikea seurata linkkejä englanninkielisiin postauksiin. Siksi olen selittänyt tähän lyhyesti mitä väitteilläni tarkoitan:

[1] Tomi Ahonen on toistuvasti väittänyt Lumia-puhelimilla olevan “suuremmat palautusprosentit kuin millään muulla Nokian älypuhelimella kautta historian“. Hän ei kuitenkaan ole voinut toimittaa todisteita väitteidensä tueksi. Ainoa “todiste” on Eldar Murtazinin blogiartikkeli jossa Murtazin sanoo “Venäjän joulukuisten (2011) numeroiden mukaan Windows Phone käyttöjärjestelmän puhelimilla on suuremmat palautusprosentit kuin iPhonella tai Symbianilla“. Murtazin ei mainitse sen tarkemmin mitkä nämä joulukuiset numerot ovat, eikä sitä ovatko itse luvut joulukuulta vai ovatko ne aiempia lukuja jotka on raportoitu joulukuussa. Olennaisinta on että hän ei puhu Lumia-sarjasta. Kaikenkaikkiaan Lumia-sarjaa ehdittiin myydä Venäjällä vuonna 2011 vain kahden joulukuun jälkimmäisen viikon ajan. On erittäin epätodennäköistä että Murtazinin luvut viittaavat Nokian puhelimiin. Ja vaikka viittaisivatkin, ne eivät millään tapaa todista Ahosen väitettä. (Englanninkielinen kirjoitukseni asiasta luettavissa tästä linkistä.)

[2] Viittaan tässä artikkeliini jossa nostin esiin kymmenen erillistä tapausta joissa Tomi Ahonen käyttää tieten tahtoen vääriä lukuja. Englanninkielinen kirjoitukseni asiasta on luettavissa tästä linkistä. Muun muassa nostin esille nämä asiat:

  • Tomi Ahonen määrittää Nokian yhteistyökumppanin (operaattori China Telecom) alle puoleen sen todellisesta koosta (mitattuna käyttäjämäärillä).
  • Tomi Ahonen väittää Nokian markkinaosuuden Suomen älypuhelinmarkkinoista olleen lähes 90% vuoden 2010 lopussa, todellisuuden ollessa noin 67%. 23 prosenttiyksikköä (tai 34%) liian suuri luku on mielestäni käsittämätön virhe ammattilaiselle.
  • Tomi Ahonen listaa kolmelle perättäiselle vuosineljännekselle suurempia myyntilukuja N9 puhelimelle kuin mitä suurten analyysiyhtiöiden myyntitilastot jättävät tilaa koko MeeGo-käyttöjärjestelmälle.

[3] Tomi Ahonen antaa virheellisen kuvan Nokian tilasta Helmikuussa 2011 ennen kuin Nokia muutti strategiaansa. Hän sanoo toistuvasti Nokian olleen vuonna 2010 “yli kaksi kertaa suurempi kuin Apple ja yli neljä kertaa suurempi kuin Samsung” ja lisäksi hän väittää Nokian kasvaneen nopeammin kuin kaksi edellistä (mitattuna myytyjen älypuhelinten määrässä). Todellisuudessa nämä luvut pätevät vain vuoden 2010 alussa. Jälkimmäisillä vuosineljänneksillä kaksi Applea tai KOLME Samsungia olisivat molemmat olleet Nokiaa suurempia älypuhelinvalmistajia. Tämä siksi että edellämainitut todellakin kasvoivat Nokiaa nopeammin, eivät suinkaan hitaammin. Täydellisempi seloste numeroineen on luettavissa englanniksi tästä linkistä.
Vaihtoehtoinen versio tästä tarinasta on Ahosen käyttämä “Vuonna 2010 Nokia oli yli kaksi kertaa suurempi kuin seuraavaksi suurin kilpailija“. Tämä pitää sinänsä paikkansa jos katsomme koko vuoden tuloksia (ja jätämme typerästi kilpailijoiden kasvun huomiotta). Koko vuoden numeroiden pohjalta vuonna 2010 toiseksi eniten älypuhelimia ei suinkaan myynyt Apple tai Samsung vaan kanadalainen Blackberry-valmistaja RIM, joka oli Applea suurempi älypuhelinvalmistaja 48 miljoonan myydyn puhelimen voimin. Nokia myi vuoden aikana 100 miljoonaa puhelinta ja näin ollen oli “yli kaksi kertaa suurempi“. Mutta – kuten sanottu – tämä pätee vain vuoden 2010 kokonaisluvuilla joissa Samsung tulee vasta viidenneksi suurimpana valmistajana ja sitä merkittävämpi kilpailija Nokialle olisi taiwanilainen HTC. Vuoden lopussa tilanne oli (kuten jo aiemmin sanottu) että Apple ja Samsung olivat saavuttamassa Nokiaa ja kasvaneet edellämainittujen ohitse. Tomi Ahonen ei koskaan viittaa HTC:hen tai RIM:iin kun hän puhuu Nokian “seuraavaksi suurimmista kilpailijoista” vuonna 2010. Tämä johtunee siitä että RIM:in myynti oli jatkuvassa kasvussa koko vuoden 2010 (kuten Nokialla) ja yhtälailla RIM:in myyntimäärät lähtivät laskuun helmikuun 2011 jälkeen, kuten Nokialla. Tämä ei luonnollisestikaan istu Tomi Ahosen agendaan kaikkien aikojen surkeimmasta toimitusjohtajasta joka tuhosi menestyvän matkapuhelinjätin. Olenkin monesti sanonut että Stephen Elop omaa melkoiset supervoimat huomioiden että hän helmikuussa 2011 tekemällään ilmoituksella romahdutti älypuhelinmyynnin RIM:iltä, Nokialta ja Motorolalta. HTC:n älypuhelinmyynti lähti laskuun vasta neljännellä vuosineljänneksellä vuonna 2011. (Kattavampi kuvaus asiasta englanniksi luettavissa tästä linkistä.)

[4] Tomi Ahonen toistuvasti ja yhäkin väittää kivenkovaan Stephen Elopin myöntäneen osakkeenomistajien kokouksessa että “operaattorit boikotoivat Nokian Lumia-puhelimia koska Nokia on yhteistyössä Microsoftin kanssa ja Microsoft on ostanut Skypen joka tarjoaa ilmaisia internet-puheluita“. Ajatus taustalla on luonnollisesti ilmaisten internet-puheluiden aiheuttama tulonmenetys operaattoreilla. Hieman taustoja: Tomi Ahonen oli esittänyt tämän (naurettavan) väitteensä jo ennen osakkeenomistajien kokousta. Mitä ilmeisimmin ajatus tarttui yhteen kokouksen osanottajista, jonka kysymys Stephen Elopille (suomeksi) meni tarkalleen näin:

Nähdäkseni Nokialla on ongelma tuotteiden jakelussa. Operaattorit eivät halua myydä Windows Phone – puhelimia, koska Microsoft on ostanut ilmaisia Internet-puheluita tarjoavan Skypen. Skype-puhelut syövät operaattorien tulosta. Skypen asentaminen puhelimeen voidaan ehkä estää, mutta joka tapauksessa tämä esto on mahdollista kiertää. Kuinka aiotte päästä yli tästä ongelmasta?

Huomattakoon että kysymykseen on piilotettu ansa. Myöntävä vastaus voidaan helposti tulkita vahvistukseksi sille (väärälle) olettamukselle että kyseinen Skype-boikotti on olemassa. Oikea vastaus mielestäni olisi lyhyesti: “näkemyksenne on väärä“. Mutta koska minä en ollut vastaamassa, annan toimitusjohtaja Elopin vastauksen (suomennettu englannista):

Joten, kiitos kysymyksestänne Skypestä. Todellakin, Microsoft osti Skype-yhtiön osaksi ekosysteemiä joka tulee osana Windows Phonea, Windowsia ja niin edelleen, joten tuo on varsin totta. Palaute operaattoreilta on että he eivät pidä Skypestä, tietystikään, koska niillä operaattoreilla joilla on perinteistä lankapuhelintoimintaa Skype voisi viedä osan heidän tuloksestaan. Ja siispä mitä Microsoft on tehnyt – ja me olemme olleet osana näitä operaattorien kanssa käytyjä keskusteluja – on kuten oikein totesitte että jos operaattori ei halua Skypeä asennettuna Windows Phone – puhelimeen Nokialta tai keneltäkään muultakaan, he voivat näin päättää.

Nyt, olette oikeassa: se voidaan kiertää. Mutta tottakai Skype on saatavilla kaikkiin Android laitteisiin, kaikkiin iPhoneihin, iPadeihin, se on saatavilla kaikkiin noihin laitteisiin. Joten se mitä me teemme operaattorien kanssa on että muutamme tämän eduksemme. Sen sijaan että operaattorit valittaisivat Androidin Skypestä tai iPhonen Skypestä, me Microsoftin kanssa voimme tuoda keskusteluun “tässä on Skype. Olisiko olemassa toisenlaista yhteistyötä jossa huomioimme että Internet-puhelut kuten Skype tulevat väistämättä, mutta ehkä voisimme keksiä jonkin luovan ratkaisun jossa se tuo lisätulosta teillekin?” Jotkut operaattorit aikovat tarjota Lumian, Skypen ja heidän omat palvelunsa yhdessä suuremman dataliittymän kanssa ja näin saavuttaa suuremman tuloksen. Joten itseasiassa voidessamme hallita Skypeä voimme aloittaa keskustelun siitä, kuinka voimme saada aikaan paremman Skype-pohjaisen yhteistyön, mikä oli aiemmin mahdotonta operaattoreille. Joten asia on monitahoisempi kuin se, pitävätkö operaattorit Skypestä vai eivät. He haluavat osallistua keskusteluun siitä, mitä tämä tarkoittaa ja kuinka me voimme tehdä jotain mitä ennen emme voineet. Kiitos.

Stephen Elop siis myönsi Microsoftin ostaneen Skypen ja että operaattoreilla on mahdollisuus halutessaan kieltää Skypen asennus myymiinsä puhelimiin (kuten kysyjäkin totesi). Sen lisäksi hän todellakin totesi että operaattorit eivät ymmärrettävästi pidä Skypestä (ei myöskään uutinen) ja syynäkin sanoi olevan että lankapuhelintoimintaa harjoittavilta operaattoreilta se voi viedä osan tuloksesta. Huomionarvoista on että hän ei missään välissä “myönnä operaattoriboikottia Lumia-puhelimille” tai sano että “operaattorit vihaavat Skypeä” vaikka Ahonen jaksaa tätä väittää. Sen sijaan toimitusjohtaja Elop esitti monta syytä miksi tämä tarjoaa Nokialle paremman aseman suhteessa niihin valmistajiin joiden käyttöjärjestelmä ei tule Microsoftilta. Ja myöskin varsin selväsanaisesti sanoi että operaattorit haluavat yhteistyötä asiassa. (Alkuperäinen englanninkielinen kuvaus luettavissa tästä linkistä).

[5] Tässä viittaan Tomi Ahosen graafiin joka on käsittämätön vääristely kahta erityylistä kuvaajaa ristiin käyttäen. Hän aloittaa tämän ottamalla Nokian esitysmateriaalissa olleen kuvaajan ja poistamalla siitä kolme olennaista tietoa jotka kertovat mistä kuvaajassa on kyse. Tämä onkin pakollista, sillä muutoin koko vedätys olisi ilmeinen kenelle tahansa peruskoulun käyneelle. Lyhyesti: Ahonen käyttää kuvaajaa, jossa on esitetty peruspuhelinten ja älypuhelinten nettomyynnin suhteelliset osuudet (prosentteina, summautuen 100%:iin) ja tämän jälkeen käsittelee graafia kuten se olisi kappalemääräistä myyntiä (eikä edes niiden suhdetta toisiinsa) edustava kuvaaja. Oma rekonstruktioni siitä millaiseen lopputulokseen hänen olisi tullut päätyä ja hänen outo hiekkakakkunsa ovat nähtävissä tämän linkin takaa.

[6] Tomi Ahonen listaa 6-10 kertaa liian suuren käyttäjämäärän Nokia Money palvelulle. Tuon kokoluokan virhe on käsittämätöntä ihmiseltä joka sanoo olevansa arvostettu mobiilialan analyytikko. Sanon itse 6-10 kertaa, koska tarkka luku ei ole Nokian julkisesti antamaa tietoa. Saamme käytettävissä olevista uutislähteistä kuitenkin karkeat arviot ja ne vaihtelevat tuossa haitarissa. Ilmeisesti Ahonen tekee tämän vain siksi jotta Nokian päätös lopettaa kyseinen palvelu vaikuttaisi järjettömältä järkevän sijaan. (Tarkat luvut viitteineen ovat englanninkielisessä kirjoituksessani tämän linkin takana.)

[7] Tomi Ahonen todellakin väittää että 62% tällä hetkellä myytävistä älypuhelimista olisi ilman kosketusnäyttöä. Samaan aikaan hänen omat markkina-analyysinsä kertovat että yli 90% myydyistä älypuhelimista käyttää käyttöjärjestelmää joka ei toimi ilman kosketusnäyttöä. Hänen “Tomi Ahonen Mobile Phonebook” kirjansa perustuu samalle luvulle, laajentaen sen myös peruspuhelimiin. Tämä on yksinkertaisella laskutoimituksella tarkistettavissa, kuten olen tehnytkin. (Englanninkielinen selostus aiheesta on luettavissa tämän linkin kautta.)

[8] http://www.talouselama.fi/nokialandia/tomi+ahonen+sai+hepulikohtauksen+elopin+uudesta+suunnitelmasta/a2137695

[9] http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/nokialla+piti+olla+aikaa+quotviikkoja+korkeintaan+pari+kuukauttaquot/a862516

[10] Tässä viittasin Tomi Ahosen väitteeseen, jonka mukaan Nokian olisi vuonna 2011 tullut säilyttää markkinajohtajan asemansa (jos strategiamuutosta Windows Phoneen ei olisi tehty), koska “Johtavat analyysitalot olivat yksimielisiä siitä että Nokia jatkaa suurimpana matkapuhelinvalmistajana ja Symbian on myydyin käyttöjärjestelmä jopa vuoden 2015 loppuun asti“. Väite on vale. Sellainen tulkinta voidaan tehdä vuoden 2010 puolivälin ennusteista, mutta vuoden 2010 lopussa Symbian oli jo pudonnut pienempään markkinaosuuteen kuin mihin nämä johtavat anayliistalot ennustivat sen laskevan vuoden 2014 loppuun mennessä. Tämän lisäksi tammikuussa 2011 (yhäkin ennen strategiamuutosta) Android ohitti Symbianin, tullen näin ollen yleisimmäksi käyttöjärjestelmäksi ja nollaten lopullisesti kyseisten ennusteiden pätevyyden. Ahosen kokoon kyhäämä “konsensus” oli siis virheellinen jo vuoden 2010 päättyessä. (Kattavampi englanninkielinen selostus luettavissa tästä linkistä.)

Advertisements